Sfaturi utilizare sisteme de aer conditionat

Sfaturi utilizare sisteme de aer conditionat


Când folosiți aerul condiționat e bine să…

  • instalați la ferestre rulouri sau jaluzele care vor reduce din căldura soarelui.
  • montați geam reflexiv ce va lăsa să intre lumina necesară și va reduce transferul de căldură cu atât mai mult cu cât ferestrele sunt mai mari. Această măsură reduce cu cca 25 % nivelul de energie consumată în cazul în care aveți pereții de sticlă (pereți cortină) către exterior.
  • ventilați spațiul respectiv cât mai devreme de dimineață când aerul este răcoros.
  • izolați pereții și tavanul expuși soarelui, această măsură reprezentând o scădere a consumului de energie cu cca 30 % în privința aerului condiționat.

Încercați pe cât posibil să nu setați temperatura interioară la mai puțin de 24 grade. Nu e confortabil și e o cheltuială în plus fiindcă pentru fiecare grad mai puțin de 24 consumul de energie crește cu 5-7%.

Senzația de zăpușeală nu o poate anula aerul condiționat, fiindcă nu căldura e cea care deranjează chiar și la temperaturi de cca 25 grade, ci umiditatea din aer, care poate ajunge la 100% în perioada zilelor ploioase.

Pentru dezumidificare, atât vara cât și iarna, puteți să achiziționați un dezumidificator. Aerul condiționat are întradevăr funcție de dezumidificare, dar aceasta consumă mult mai mult curent în primul rând, dar și răcește aerul din încăpere, fiindcă dezumidificarea se produce prin depunerea particulelor de apă din aer pe un corp mai rece (vaporizator) situat în interiorul unității interne a aerului condiționat. În plus, dezumidificatoarele, au setări fine în privinta umidității din aer adică puteți menține umiditatea interioară în limitele confortului ~50 % pe când un aparat de aer condiționat dezumidifică continuu.

Dacă spațiul pe care vreți să îl răciți veți vrea să îl încălziți, achizitionați un aparat de aer condiționat cu pompă de căldură, sau un aparat de aer condiționat cu invertor. Acestea funcționează până la o temperatură de până la -15 °C.

Pompa de căldură produce de cca 2-3 ori mai multă căldură decât consumă față de un calorifer electric. Mai exact, pentru a produce acceași cantitate de căldură, un calorifer electric consumă de până la 3 ori mai mult curent electric decât un aer condiționat.