Cautati un aparat de aer conditionat si nu stiti cum sa il alegeti?

Cautati un aparat de aer conditionat si nu stiti cum sa il alegeti?

Ce este un sistem tip split?

Sistemele de aer condiţionat tip split sunt alcătuite din două unităţi: una interioară (U.I.) montată în încăpere pe perete şi una exterioară (U.E.) montată de obicei pe peretele exterior.

1

Ce este un sistem tip multi-split?

Sistemele de aer condiţionat multi-split sunt alcătuite din mai multe unităţi interioare (U.I.) montate de obicei în încăperi diferite pe perete şi una exterioară (U.E.) montată de obicei pe peretele exterior.

2

Care sunt funcţiile principale unui sistem de aer condiţionat?​

Aparatele de aer conditionat de calitate au următoarele funcţii de utilizare:

  • funcţia de răcire
  • funcţia de încălzire
  • funcţia de dezumidificare (cu această funcţie aparatul de aer condiţionat extrage şi elimină din aerul camerei umezeala)
  • funcţia de ventilaţie (cu această funcţie, aparatul de aer condiţionat ventilează aerul din încăpere, nu îi modifică temperatura, această funcţie este însoţită de obicei şi de funcţia de dezumidificare)
  • funcţia automat (cu această funcţie aparatul de aer condiţionat va realiza cel mai bun randament atât în ceea ce priveşte consumul cât şi temperatura, indiferent de meniul ales, rece sau cald)
  • funcţia de temporizare (cu ajutorul acestei funcţii, aparatul de aer condiţionat este capabil să pornească sau să se oprească la un interval orar dorit. Astfel, poate realiza răcirea sau încălzirea camerei înainte ca D-voastră să ajungeţi acasă sau se poate opri singur daca D-voastră uitaţi să-l opriţi – pentru controlul aparatului de la distanţa, vezi accesorii disponibile)
  • funcţia de noapte (cu ajutorul acestei funcţii aparatul de aer condiţionat poate climatiza camera de odihnă fără a vă afecta sănătatea sau somnul. Cu această funcţie zgomotul produs de unitatea interioară a aparatului de aer condiţionat se va diminua cu 30% faţă de modul normal de lucru, temperatura interioară va rămâne constantă indiferent de temperatura exterioară)
  • funcţia de restart automat (în cazul unei întreruperi de curent în timpul funcţionării aparatul reporneşte automat păstrând setările de funcţionare).

NOTĂ: funcţiile sunt cu notă generală, consultaţi cu atenţie descrierea produsului pentru lista completă cu funcţii pentru fiecare aparat în cauză, acestea pot diferi.

Ce reprezintă tehnologia inverter?

Tehnologia inverter este o inovaţie reală în domeniul climatizării. Principiul este simplu: inverterele reglează puterea pentru a o corela cu cerinţa reală, nici mai mult, nici mai puţin! Această tehnologie are două beneficii clare:

  • confortul: Inverterul îşi amortizează investiţia de multe ori prin îmbunătăţirea confortului. Un sistem de aer condiţionat cu inverter îşi reglează în mod continuu randamentul de răcire şi încălzire, pentru a-l corela cu temperatura din cameră, îmbunătăţind astfel nivelurile confortului. Inverterul reduce timpul de pornire al sistemului, prin urmare, se ajunge mult mai rapid la temperatura solicitată a camerei. Imediat ce temperatura corectă este atinsă, inverterul garantează menţinerea ei constantă.
  •  eficienţa energetică: Deoarece un inverter monitorizează şi reglează temperatura mediului ambiant oricând este nevoie, consumul de energie scade cu 30% în comparaţie cu un sistem tradiţional cu pornire/oprire.

In concluzie, dacă utilizaţi intens aparatul de aer condiţionat, mai ales şi în perioada rece – pentru încălzire, amortizarea investiţiei într-un sistem de tip inverter se realizează rapid printr-un consum mai scăzut de energie.IMPORTANT DE ŞTIUT: aparatele de aer condiţionat clasice, de tip ON/OFF nu se mai comercializeaza din anul 2014, noile reglementări în vigoare specificând acest lucru. ATENTIE cand cumparati un aparat de aer conditionat !

4

Cât de mult contează consumul de energie electrică?
Cantitatea de energie electrică consumată de un aparat de aer condiţionat depinde în mare măsură de clasa energetică a echipamentului. Fiind o pompă de căldură, aparatul are un coeficient de eficienţă energetică, în funcţie de clasa din care face parte. Aparatele de clasă energetică A sau A+ pot avea un consum mai mic cu până la 40% faţă de cele de clasă C sau D. Aşadar, un factor important în alegerea aparatului ar trebui să o constituie clasa de eficienţă energetică. NU achiziţionaţi aparate depăşite tehnologic, de clase energetice inferioare. La raportul preţ/calitate, diferenţa de preţ între unul de clasă A şi unul de clasă C se amortizează în primul an de funcţionare.Clasa energetică este stabilită pe baza unor parametri de eficienţă a aparatului, care trebuie urmăriţi în fişa tehnică a produsului şi anume: valorile EER şi COP – cu cât sunt mai mari, cu atât mai bine.

COP (Coefficient of Performance) – coeficientul de performanţă, este raportul dintre puterea electrică absorbită şi puterea termică de încălzire generată. De exemplu, o pompă de caldură modernă va genera 4 kW de energie termică pentru 1 kW de energie electrică consumată. În acest caz COP-ul va fi 4.

EER (Energy Efficiency Ratio) – rata de eficienţă energetică, este raportul dintre puterea electrică consumată şi puterea de răcire generată. COP şi EER sunt mărimi similare, dar sunt folosite pentru încălzire sau pentru răcire.

Încadrarea în clasa energetică în funcţie de EER şi COP:

5
Mai nou, au fost introduşi termenii de SCOP şi SEER. Ce reprezintă?SCOP (Seasonal Coefficient of Performance) – la fel ca şi COP, repezintă coeficientul de performanţă în cazul încălzirii, însă este un coeficient sezonier, care ţine cont de energia electrică consumată şi energia termică pentru încălzire generată în tot sezonul de încălzire.

SEER (Seasonal Energy Efficiency Ratio) – la fel ca şi EER, repezintă rata de eficienţă energetică în cazul răcirii, însă este o rată sezonieră, care ţine cont de energia electrică consumată şi energia termică de răcire generată în tot sezonul de răcire.

Încadrarea în clasa energetică în funcţie de SEER şi SCOP:

7

Cum se alege puterea aparatului de aer condiţionat?
Pentru a determina necesarul termic pentru răcire, în calcule trebuie ţinut cont de următorii factori:

  • degajări de căldură de la diferite surse (iluminat, aparatură electronică etc…)
  • degajări de căldură de la persoane (în funcţie de tipicul activităţilor desfăşurate)
  • dimensiunile spaţiului de climatizat
  • gradul de izolare termică
  • amplasarea încăperii faţă de punctele cardinale şi amplasamentul în clădire
  • dimensiunile ferestrelor si orientarea acestora
  • alţi factori cu caracter particular care pot apărea.

Pentru a vă uşura alegerea, puteţi estima puterea aparatului necesar pentru încăperea dvs, folosind calculatorul nostru online de determinare a necesarului termic pentru răcire sau utilizând un tabel de alegere orientativă a echipamentului:

3
NOTĂ: calculele efectuate sunt estimative, pentru a determina cu exactitate tipul de aparat necesar, apelaţi la specialiştii noştri, sau puteti utiliza instrumentele de calcul estimative puse la dispozitie pe site-ul nostru: www.climatizareonline.ro

Pot să folosesc aparatul de aer condiţionat să încălzesc iarna?​

Aparatele de aer conditionat pot funcţiona pe cald până la temperaturi exterioare de până la -10 ⁰C, cu un randament interior de până la 23 ⁰C. Aparatele de climatizare tip split inverter pot încălzi cu un randament interior de până la 25 ⁰C la temperaturi exterioare de până la -20 ⁰C. Dincolo de această valoare, randamentul interior scade progresiv cu temperatura exterioara (la -25 ⁰C în exterior, echipamentul de climatizare poate asigura o temperatura de 20 ⁰C. Sub -28 ⁰C în exterior echipamentele de climatizare se opresc şi nu mai funcţionează. Trebuie menţionat faptul că la toate aparatele de aer condiţionat de tip split, inverter sau simplu, funcţionarea pe meniul de cald este întârziată cel puţin 5 min (în funcţie de model şi temperatura exterioară). Această întârziere este necesară sistemului de aer condiţionat şi în special pompei de căldură pentru a pregăti echipamentul şi pentru a refula doar aer cald, ferindu-vă de disconfortul creeat de un curent de aer rece. De asemenea, la anumite perioade de timp, aparatul îşi va inversa sensul de funcţionare, pentru a dezgheţa unitatea externă, pentru câteva minute. În acest timp, în încăpere nu va mai fi introdus aer cald.

Pentru a vă uşura alegerea, puteţi estima puterea aparatului necesar pentru încăperea dvs, folosind calculatorul nostru online de determinare a necesarului termic pentru încălzire.

Pot să răcesc/încălzesc cu un aparat de aer condiţionat montat în hol, toate camerele?
Această soluţie nu este în general recomandată din următoarele motive:

  • temperatura pe hol va fi mereu mai mică (în cazul răcirii) sau mai mare (în cazul încălzirii) decât în camerele alăturate. Uşile deschise pentru dirijarea fluxului de aer nu vor înlătura acest dezavantaj, decât într-o foarte mică măsură.
  • la un moment dat, aparatul de aer conditionat aparatul va “citi” prin intermediul propriului senzor temperatura realizată pe hol, care a ajuns la pragul setat şi se va opri din funcţionare. Astfel, holul va fi adus la temperatura dorită de dumneavoastră, însă camerele alăturate rămân fie mai calde (în cazul răcirii), fie mai reci (în cazul încălzii) decât holul;
  • socul termic la trecerea prin hol va fi foarte mare si va dăuna sănătăţii dvs, diferenţa de temperatură dintre camere şi hol fiind foarte mare (5 ⁰C …10⁰C)
  • timpul de funcţionare al aparatului va creşte foarte mult (funcţionare lungă, porniri dese) şi implicit şi consumul de energie electrică;
  • datorită solicitării foarte mari la care va fi supus, în cazul în care aparatul este mult subdimensionat pentru sarcinile pentru care trebuie să funcţioneze, acesta se va uza foarte repede, iar randamentul se va micşora constant.

Alegerea este însă a dumneavoastră !

 

RECOMANDAREA NOASTRA ?

Vizitati site-ul nostru: www.climatizareonline.ro si alegeti un aparat de aer conditionat marca DAIKIN, numarul 1 mondial !